Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma

Fiili ayrılık sebebi ile boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle çiftin herhangi bir sebeple boşanma davası açmış olması ancak red kararının verilmiş olması gerekmektedir. Gerekçeli kararın verilmesinin ardından çiftin 3 yıl içinde evlilik birliğini kurulması durumunda açılan boşanma davalarına verilen isim olmaktadır. Halk arasında 3 yıl ayrı yaşama nedeniyle boşanma olarak da bilinmektedir.

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle çiftin herhangi bir sebeple boşanma davası açmış olması ancak red kararının verilmiş olması gerekmektedir. Gerekçeli kararın verilmesinin ardından çiftin 3 yıl içinde evlilik birliğini kurulması durumunda açılan boşanma davalarına verilen isim olmaktadır. Halk arasında 3 yıl ayrı yaşama nedeniyle boşanma olarak da bilinmektedir. 

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanmaya Karar Verilmesinin Şartları 

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının açılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi halde davaya red kararı verilecektir.

Daha Öncesinde Açılmış Olan Boşanma Davasının Reddedilmesi

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının açılabilmesi için daha öncesinde eşlerden birisinin herhangi bir sebeple boşanma davası açmış olması ve bu davanın mahkeme tarafından reddedilmesi gerekmektedir. Ayrıca mahkeme tarafından verilen kararın kesinleştiği tarihte önemli olmaktadır. Mahkeme kararının kesinleşmesinden kasıt ise hakim tarafından verilen red kararına karşı temyiz hakkının kullanılmaması ya da tüm temyiz yollarının tüketilmesi sonucunda gerekçeli kararın açıklanması olmaktadır. Bunun yanında birden fazla boşanma davası açmış olan çiftler içinde red kararı verilen boşanma davası sınır olarak belirlenmektedir. 

Ret Kararının Kesinleşmesinin Ardından 3 Yıl Geçmesi

Çiftin daha öncesinde açmış olduğu ve ret kararı verilen davanın gerekçeli kararının açılmasının ardında 3 yılın geçmesi gerekmektedir. Süreni başlama tarihi gerekçeli karar ile aynı olmaktadır. 

Bunun yanında 3 yıl süresince çiftin hiçbir suretle ortak bir yaşam sürmemesi de süre konusunda önemli olan bir diğer konudur. 

Yabancı mahkemeler tarafından gerçekleştirilen boşanma davalarında da aynı kural geçerli olmaktadır. Yabancı mahkemelerde görülen boşanma davasının reddedilmesinden sonra Türkiye’deki mahkemede kararın kesinleşmesinin ardından süre başlamaktadır.

Üç Yıllık Süre İçerisinde Müşterek Hayatın Kurulamaması 

Çiftlerin fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açabilmesi için reddedilen boşanma davasından sonra 3 yıl boyunca müşterek bir hayat kurmamaları gerekmektedir. 

Diğer bir yandan çiftlerin arasında açılmış bir boşanma davası bulunmamasına rağmen uzun süredir birlikte yaşamıyorlar ise bu durum fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının konusu olamaz. 

Fiili ayrılık sebebiyle açılan davada tarafların bir arada neden yaşamadıklarının sebebi önemli olmamaktadır. Önemli olan bu süre içerisinde ortak yaşam sürmediklerini kanıtlayabilmeleridir. Bunun için ikametgah bilgileri, kredi kartı harcamaları, kira sözleşmeleri ya da tanıklar kullanılabilir.

Diğer bir yandan 3 yıllık zaman dilimi içerisinde tarafların ortak yaşam sürme amacı dışında bir araya gelmeleri sürenin kesintiye uğramasına neden olmamasıdır. Eşler olağanüstü durumlar ya da çocukları için bir araya gelebilirler.

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davasında Hangi Mahkeme Görevlidir?

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davalarında görevli olan mahkeme aile mahkemeleri olmaktadır. Aile mahkemelerinin bulunmadığı bölgelerde ise görevli olan mahkeme asliye hukuk mahkemeleri olmaktadır.

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davalarında yetkili mahkeme ise eşlerin birlikte son 6 ay içerisinde yaşadıkları aile mahkemeleri olmaktadır. Ayrıca çiftlerin ayrı bölgelerde 3 yıl boyunca ikamet etmeleri durumunda dava eşlerden birinin ikametgah adresinde yer alan aile mahkemesinde açılabilir.

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davalarında Nafaka ve Tazminat 

Fiili ayrılık sebebiyle görülen boşanma davalarında kusur aranmamaktadır. Bunun yerine şartların yerine gelip gelmediğ araştırılmaktadır. Ancak taraflardan nafaka ya da tazminat gibi talepler gelirse o zaman mahkeme kusur araştırması yapacak ve tarafların kusur oranlarını belirleyecektir. 

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davalarında Velayet

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarında taraflar velayet konusunda anlaşamıyor ise o zaman mahkeme çocuğun menfaatini göz önüne alarak velayetin kimde kalacağına karar verecektir. Bunun için hakim uzmanlardan rapor isteyebilir ya da idrak yaşında olan çocuğa hangi ebeveyni ile kalmak istediğini sorabilir. Yapılan incelemeler sonucunda ise çocuğun gelişimi, sağlığı ve duygusal gelişimi açısından daha fazla faydalı olacak olan ebeveyne verilmektedir. 

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Fiili ayrılık sebebiyle mal paylaşımının yapılabilmesi için tarafların mal paylaşımı davası açması gerekmektedir. Bu dava ayrı bir mahkemeye dilekçe verilerek açılabileceği gibi aynı zamanda boşanma davasının görüldüğü mahkemeye de talepte bulunulabilinir. Ancak boşanma davasının görüldüğü mahkemeye talepte bulunulsa dahi ayrı bir dosya numarası ile ayrı bir dava olarak görülecektir. Mal paylaşımı davasında boşanma davasının sonucunun beklenmesi gerekmektedir. Son olarak mal paylaşımı davası boşanma davasındaki davacı ya da davalı tarafından açılabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Fiili ayrılık sebebiyle boşanmada maddi manevi tazminat alınabilir mi?

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarında inceleme konusu boşanmanın gerçekleşmesi için gerekli şartların yerine gelip gelmediği olmaktadır. Ancak tazminat kararının verilebilmesi için tarafların kusur oranlarının incelenmesi gerekmektedir. Ancak fiili ayrılık sebebiyle boşanma davalarında bu araştırma yapılmadığı için tazminat hakkı da bulunmamaktadır.

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma dilekçesi nasıl olmalıdır?

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının açılabilmesi için hazırlanan dilekçenin öncelikle Hukuk Mahkemeleri Kanunu’na uygun bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca dilekçenin yanında daha önceki reddedilen boşanma davasının mahkemesinin bilgilerinin ve kararının kesinleşme tarihinin de eklenmesi gerekmektedir. Son olarak tarafların üç yıl içerisinde ortak bir yaşam sürmek için bir araya gelmediklerini ispatlayabilecekleri delilleri de dilekçeye eklemeleri gerekmektedir.  

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarına karşı dava açılabilir mi?

Bir kişinin kendisine karşı açılan davaya karşılık olarak açılan davalara karşı dava adı verilmektedir. Eğer bir kişi için fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açılmış ise bu kişi de karşı dava açma hakkına sahip olmaktadır. Kişinin karşı dava açabilmesi için ise dava tebliğinden itibaren 2 haftalık süresi bulunmaktadır.

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davalarında nafaka alınabilir mi?

Fiili ayrılık sebebiyle açılan boşanma davasından sonra daha az kusurlu olan taraf boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek ise nafaka talep edebilir. Ayrıca velayeti alan taraf ortak çocuğun giderleri için iştirak nafakası talebinde de bulunabilir. 

Reddedilip kesinleşmiş bir boşanma davası bulunmaması durumunda ne yapılmalıdır?

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının açılabilmesi için şartların sağlanması gerekmektedir. Çift 3 yıldan daha uzun süredir ayrı yaşasalar dahi reddedilmiş boşanma davaları bulunmuyor ise o zaman fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açamaz. Bunun yerine evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle çekişmeli boşanma davası açabilirler.

Subscribe to Our Newsletter

Hukuki Konularda Danışmak İçin Bize Ulaşın

Merak ettiğiniz hukuki durumlarla ilgili bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir