Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Anlaşmalı Boşanmada Nafaka

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların hem boşanma hem de boşanmanın tüm hususları hakkında mutabakata ermesi gerekmektedir. Boşanma hususları içerisinde yer alan nafaka da çiftlerin fikir birliğine varması gereken konulardan birisi olmaktadır. Eğer anlaşmalı boşanma davasında nafaka isteniyor ise o zaman hazırlanan protokolde buna yer verilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma için hazırlanan protokolde nafaka ödemekle yükümlü olacak kişinin, nafaka ödeme günlerinin, nafakanın miktarının ve ödemenin hangi banka hesabına yapılacağı gibi konuların ayrıntılı bir şekilde yer alması gerekir.

Anlaşmalı boşanmada nafaka, çiftlerin maddi dengeyi sağlamak ve gelecekteki ihtiyaçları karşılamak amacıyla uzlaştıkları önemli bir konudur, bu süreçte adil bir çözüm önemlidir.

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların hem boşanma hem de boşanmanın tüm hususları hakkında mutabakata ermesi gerekmektedir. Boşanma hususları içerisinde yer alan nafaka da çiftlerin fikir birliğine varması gereken konulardan birisi olmaktadır.

Eğer anlaşmalı boşanma davasında nafaka isteniyor ise o zaman hazırlanan protokolde buna yer verilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma için hazırlanan protokolde nafaka ödemekle yükümlü olacak kişinin, nafaka ödeme günlerinin, nafakanın miktarının ve ödemenin hangi banka hesabına yapılacağı gibi konuların ayrıntılı bir şekilde yer alması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davasından İştirak Nafakası Miktarı Nasıl Belirlenir?

Çocuk için velayeti alan eşe ödenmesi gereken iştirak nafakasının belirlenmesinde çocuğun bakım, okul ve sağlık giderleri göz önüne alarak iştirak nafakasının bedeli belirlenmektedir. Bunun yanında nafaka ödemekle yükümlü olan kişinin de ekonomik durumu nafaka miktarının belirlenmesinde etkilidir. Anlaşmalı boşanma davalarında genellikle taraflar iştirak nafakasının bedelini kendi aralarında belirlemektedir. Ancak bedel konusunda uzlaşamamaları durumunda sorunun mahkeme tarafından çözülmesinin istendiğine dair protokole madde eklenmesi gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Yoksulluk Nafakası 

Anlaşmalı boşanma protokollerinde yoksulluk nafakasına da yer verilmesi gerekir. Yoksul nafakası üzerinde anlaşma taraflar arasında sağlanır ve nafaka ile ilgili tüm ayrıntılara protokolde yer verilir.

Diğer bir yandan boşanma protokolünde yoksul nafakası istenemeidiğine dair bir ibarenin bulunması durumunda tarafların yoksulluk nafakasından feragat ettiği anlaşılmaktadır. Bu sebeple de nafakadan feragat eden taraflar daha sonrasında yoksulluk nafakası için mahkemeye başvuramazlar.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Nafaka Ne Zaman Başlar? 

Anlaşmalı boşanma davalarında yer alan boşanma protokolünde nafaka maddesi bulunuyor ise nafakanın başlama tarihi aynı zamanda dava açma tarihi olmaktadır. Tarafların anlaşmalı boşanma için mahkemeye dilekçe ile başvurdukları tarihten itibaren nafaka yükümlülüğü başlamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davasından Sonra İştirak Nafakası İçin Dava Açılabilir mi? 

Anlaşmalı boşanma davasında velayeti alan taraf protokolde iştirak nafakası istenmemiş dahi olsa daha sonradan mahkemeye başvurarak iştirak nafakası isteme hakkı bulunmaktadır. Çünkü iştirak nafakası ortak çocuğun bakım ve eğitim giderleri için ödenen bir nafaka türü olmaktadır. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Çocuğun Eğitim ve Sağlık Giderleri Protokole Yazılabilir mi? 

Eğer taraflar çocuğun gideceği okul konusunda bir anlaşmaya varmış iseler ve bu okul özel okul ise protokolde okulun ismine ve okul taksitlerini hangi tarafın ödeyeceğine dair madde koyabilirler. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Nafaka Nasıl Arttırılır? 

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar nafakanın artış yüzdesini kendi aralarında belirleyebilirler. Ancak aldıkları ortak kararın protokolde belirtilmesi gerekmektedir. Eğer taraflar kendi arasında bu konuda karar veremezler ise o zaman mahkeme yıllık ÜFE oranında nafaka artışına karar verecektir. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında En Düşük Nafaka Ne Kadar Olur?

Kanunlarımızda en düşük nafaka düzenlemesi bulunmamaktadır. Çünkü nafaka tarafların ekonomik durumları göz önüne alınarak belirlenmektedir. Bu durum anlaşmalı boşanma davalarında da geçerli olmaktadır. 

Anlaşmalı Boşanmada 18 Yaşını Geçen Çocuk Eğitim Nafakası Alabilir mi?

Anlaşmalı boşanma davası için hazırlanan protokole sadece çiftin ortak ve reşit olmayan çocukları hakkında hükümler konulabilmektedir. Bu sebeple de çiftin ortak çocuklarının 18 yaşını doldurması durumunda eğitim nafakası için ayrıca dava açması gerekmektedir. 

Anlaşmalı Boşanmada Sağlık ve Eğitim Giderleri İcraya Verilebilir mi? 

Eğer boşanma protokolünde çiftin ortak çocuğunun eğitim ve sağlık giderleri ile ilgili maddeler bulunuyor ve bu maddelerin yükümlülüğü yerine getirilmiyor ise ilamlı icra takibi ile ilgili ödemelerin yapılması sağlanabilmektedir. 

Anlaşmalı Boşanmada Süreli Nafaka Belirlenebilir mi? 

Süreli nafaka aynı zamanda iştirak nafakası anlamına gelmektedir. Çiftin ortak çocuklarının 18 yaşına gelmesi ile sona eren iştirak nafakası ile ilgili maddeye boşanma protokolünde de yer verilebilir.

Anlaşmalı Boşanmada Her Çocuk İçin Ayrı İştirak Nafakası İstenebilir mi? 

Çiftin ortak her çocuğu farklı yaşlarda olduğu için doğal olarak eğitim, sağlık ve bakım giderleri de farklılık göstermektedir. Bu sebeple de boşanma protokollerinde her çocuk için ayrı ayrı nafaka belirlenmesi ve bu nafakaların maddeler halinde yer alması gerekmektedir. 

Eğer boşanma protokolünde birden fazla çocuk için toplu iştirak nafakası ödemesi ile ilgili bir madde varsa o zaman mahkeme bu maddenin değiştirilmesini ve her çocuk için ayrı ayrı iştirak nafakasının belirlenmesini isteyecektir. 

Sık Sorulan Sorular

Anlaşmalı boşanma davası kesinleşmeden nafaka ödenir mi?

Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka ödemesi dava açılma tarihi ile birlikte başlamaktadır. Bu sebeple de gerekçeli kararın açıklanmasından önce nafaka ödemesinin başlaması gerekir.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesinden sonra aldatıldığını öğrenen nafaka yükümlüsü nafakanın kaldırılması için mahkemeye başvurabilir mi?

Ayrıldıktan sonra aldatıldığını öğrenen eş bu sebeple nafakasının kaldırılmasını istememektedir. Çünkü nafakanın kaldırılabilmesi için nafaka alan eşin işe girmesi, evlenmesi ya da başka birisiyle evli gibi yaşaması gerekmektedir. 

Baba maaşı almak için anlaşmalı boşanmak mümkün müdür?

Babasından kalan yetim aylığını almak için çiftlerin anlaşmalı boşanması toplumumuzda sık görülen bir durumdur. Bu sebeple de yargıtay kararları içerisinde yerleşmiş kararlardan birisidir. Bu sebeple anlaşmalı boşanan çiftler için cezai yaptırım söz konusu olmaktadır. Bu durumun tespit edilmesi durumunda kadın tarafa ödenen aylıklar faizi ile geri alınmaktadır. 

Anlaşmalı boşanma davasında 1 yıl geçmeden nafaka artırımı için dava açılabilir mi?

İştirak nafakası için bir yıl dolmadan nafaka artırımı davası açılabilmektedir. Ancak bunu için ya çocukların giderlerinin artması ya da nafaka ödemekle yükümlü olan eşin gelirinin artması gerekmektedir. 

Anlaşmalı boşanma davalarında erkek nafaka alabilir mi?

Toplumdaki genel kanın aksine hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davasında erkek taraf da nafaka alabilir. Çünkü kanunlar önünde kadın ve erkek eşittir.

Subscribe to Our Newsletter

Hukuki Konularda Danışmak İçin Bize Ulaşın

Merak ettiğiniz hukuki durumlarla ilgili bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir