Anlaşmalı boşanma davasında duruşma, çiftlerin karşılıklı anlaşma sağlamak için mahkemeye sundukları adımların en kritik ve heyecan verici aşamasıdır.
Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için en önemli şart tarafların duruşmada hazır bulunmaları olmaktadır. Taraflar avukatları tarafından temsil edilseler dahi şahsen orada bulunup boşanmada ve protokol maddelerinde mutabık olduklarını hakime beyan etmeleri gerekmektedir.
Table of Contents
Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeli Boşanma Davasına Dönüşmesi Mümkün mü?
Anlaşmalı boşanma davasının açılması demek tarafların daha sonrasında boşanmadan ya da protokol maddelerinden vazgeçemeyeceği anlamına gelmemektedir. Bu sebeple de taraflardan birisi mutabık olunan konulardan birinden çekilse dahi anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Hakimin Kararının Önemi Nedir? Hakimin Takdir yetkisi Bulunur mu?
Anlaşmalı boşanma davalarında hakim taraflar tarafından hazırlanan boşanma protokolünün maddelerini hukuka uygunluk açısından incelemektedir. Eğer protokol maddelerinde hüküm altına alınmayacak nitelikte olan maddeler bulunuyor ise bu maddenin tamamen çıkarılmasına ya da boşanmanın tarafları tarafından değiştirilmesine karar verebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Duruşmasında Hakim Hangi Konuları Sorar? Hangi Noktalara Dikkat Eder?
Anlaşmalı boşanma davalarında duruşmada hakim öncelikle taraflar tarafından hazırlanan boşanma protokolünde yer alan maddeleri okuyarak üzerinden tek tek geçmektedir. Özellikle boşanma kararı üzerinde duracaktır ve bu sebeple de taraflara boşanmada kararlı olup olmadıkları sorulacaktır. Hakim tarafından yöneltilen bu sorulara tarafların kendilerinden emin bir sekilde cevap vermesi gerekir.
Anlaşmalı Boşanmada Mahkemeye Gitmemek Olur mu?
Anlaşmalı boşanma davasında duruşma gününde her iki tarafında, avukat ile temsil edilseler dahi, duruşmada hazır bulunmaları gerekmektedir. Taraflardan birisi olmasa dahi dava düşürülmektedir.
Yabancı Uyruklu Birisi İle Anlaşmalı Boşanma Mümkün müdür?
Yabancı uyruklu birisi ile evli olan Türk vatandaşları da anlaşmalı boşanma davası ile boşanabimektedir. Bunun için çiftlerin ortak yaşadığı konutun ikametkahına en yakın mahkemeye başvurmaları yeterli olmaktadır. Eğer yurt dışında ortak konutları bulunmuyor ise o zaman Türkiye’de anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Bu çiftler için de duruşmaya katılım zorunlu olmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ertelenebilir Mi?
Anlaşmalı boşanma davası için dilekçe ile başvurduktan sonra mahkeme tarafından duruşma günü belirlenmektedir. Eğer taraflardan birisinin ya da her ikisinin de bu gün için geçerli bir sebebi var ise mahkemeden duruşma gününü ertelenmesini talep edebilir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anlaşmalı boşanma protokolünde öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta protokol maddelerinde hukuka aykırı koşul ya da şartları bulunmamasıdır. Bunun yanında protokolde yer alan maddelerinin icra edilebilir özellikte olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Bu sebeple de maddelerde ucu açık bilgiler yerine şart ve koşulların tam ve net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Aksi olması durumunda maddeler hakim tarafından reddedilecek ya da değiştirilmesi istenecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında İki Tarafta Duruşmaya Gelmezse Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma davasında duruşmaya hem davalı hem de davacı tarafın katılmaması durumunda hakim tarafından dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilecektir. Ancak dosya 3 ay boyunca açık tutulacaktır. Bu sayede de taraflar 3 ay içerisinde yeniden mahkemeye başvurması durumunda duruşma günü alabileceklerdir.
Hükümlü Olan Eş Anlaşmalı Boşanma Protokolü İmzalayabilir mi?
Boşanmak isteyen eşlerden birinin hükümlü olması durumunda anlaşmalı boşanma yoluna başvurulamaz. Çünkü anlaşmalı boşanma kişiye sıkı sıkıya bağlı olan dava türlerinden birisidir. Bu sebeple de hükümlünün vasisi tarafından anlaşmalı boşanma davasının duruşmasına katılması mümkün olmamaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Anlaşmalı boşanma davalarında duruşma gününü öne çekilmesi mümkün müdür?
Aile mahkemeleri iş yoğunlukları sebebiyle planlarına uygun olarak duruşma günü vermektedir. Ancak aile mahkemesinin kalemi ile görüşülerek duruşma gününü daha erken bir tarihe çekilip çekilmeyeceği sorulabilinir.
Anlaşmalı boşanma davasında tanık gerekir mi?
Anlaşmalı boşanma davası açılırken davacı taraf herhangi bir iddiada bulunmadığı için ortada ispatlanması gereken herhangi bir durum da bulunmamaktadır.Bu sebeple de anlaşmalı boşanma davalarında tanığın bulunmasına gerek bulunmaz.
Anlaşmalı boşanma davası en kısa ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davası halk arasında tek celsede boşanma olarak bilinmektedir. Bunun sebebi ise kısa sürede sonuçlanmalıdır. Bu süre – mahkemelerin iş yoğunluğu ve adli tatile bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 1 ay olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasını açan tarafın mahkemede bulunma zorunluluğu var mıdır?
Anlaşmalı boşanma davasını açan davacı tarafında duruşmada hazır bulunması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasının duruşmasında nasıl kıyafet giyilmelidir?
Anlaşmalı boşanma davası duruşmasına katılacak olan tarafların kıyafetlerinden daha önemli olan tarafların hal ve hareketleri olmaktadır. Diğer bir yandan tarafların kılık kıyafetlerine dikkat etmeleri elbette ki gerekmektedir. Ancak hakim tarafından sorulan soruların doğru bir şekilde cevaplanması ve davanın seyrini bozacak davranışlardan uzak durulması daha önemli olmaktadır.
Hukuki Konularda Danışmak İçin Bize Ulaşın
Merak ettiğiniz hukuki durumlarla ilgili bize ulaşabilirsiniz.