Nafaka artırım davası, değişen yaşam koşulları veya artan ihtiyaçlar doğrultusunda ödenen nafakanın miktarının yeniden belirlenmesini talep eden önemli bir hukuki süreci temsil eder.
Boşanma davaları hakkında en fazla merak edilen konuların başında nafaka konusu gelmektedir. Boşanan çiftler çeşitli şartların sağlanması ile birbirlerinden nafaka talep edebilirler. Hem çekmeli hem de anlaşmalı boşanma davalarında tarafların birbirlerinden nafaka talep etme hakları bulunmaktadır. Bunun yanında aile mahkemesi tarafından nafakaya karar verilir. Ancak verilen bu karar kesin bir karar olmamaktadır. Bu sebeplede nafakanın miktarının artırılması ya da azaltılması için talepte bulunulacağı gibi iptal edilmesi de talep edilebilir.
İçindekiler
Nafaka Artırımı Davası Nasıl Açılır?
Nafaka artırımı davası değişen enflasyon oranları ve Türk Lirasının değer kaybetmesi gibi sebeplerle açılmaktadır. Zaman içerisinde mahkeme tarafından hükmedilen nafaka miktarı eşin ya da çocukların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelebilir. Bu durumda nafaka alacaklısı eş tarafından nafaka artırımı davası açılabilir.
Anlaşmalı boşanma davası ile boşanan taraflar nafakanın hangi dönemlerde ve ne oranlarda artırılacağına boşanma protokolünde yer verebilirler. Ancak bu çiftlerde de boşanam protokolünde yer alan artırımın ülkemiz ekonomisi sebebiyle ihtiyaçları karşılamaması durumunda nafaka artırımı davası açma hakkı bulunmaktadır.
Nafaka artırımı davasının açılması için öncelikle talep bir dilekçe ile aile mahkemesine bildirilmesi gerekmektedir. Dilekçede ayıca nafakanın artırım oranına da dilekçede yer verilmesi gerekir. Bu sayede ilerleyen yıllarda tekrar nafaka artırım davası açılmasına gerek kalmaz ve nafaka otomatik olarak artar.
Nafaka artırımı davası dilekçesine aynı zamanda dilekçede yer alan iddiaları kanıtlamak için delillerin de eklenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında basit dava türleri içerisinde yer alan nafaka artırımı davası kısa süre içerisinde sonuçlanacaktır. Ancak davanın kısa süre içerisinde sonuçlanması için dilekçe ekinde yer alan delillerin önemi büyüktür.
Nafaka Artırım Davasının Şartları Nelerdir?
- Açılan nafaka artırımı davasının konusu iştirak nafakası ise o zaman çocukların zaman içerisinde büyümesine paralel olarak masraflarının da artmasından dolayı hali hazırda ödenen nafakanın yeterli olmaması durumunda,
- Nafaka yükümlüsünün nafaka kararının verilmesinden sonra gelirinde önemli bir artış olması sebebiyle,
- Nafaka alacaklısının nafaka kararının verildiği tarihte düşük yaşam standartlarına sahip olması,
- Ülke ekonomisinde gelişen olaylardan dolayı Türk Lirasının değer kaybetmesi sebebiyle nafaka artırımı davası açılabilir.
Nafaka Artırımında Süre, Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kanunlarımızda nafaka artırımı davaları ile ilgili herhangi bir süre bulunmamaktadır. Bu sebeple de davanın açılabilmesi için şartların oluşması yeterli olmaktadır. Diğer bir yandan bu şartların geçerli olduğunun kanıtlanması da davanın istenilen şekilde sonuçlanması açısından önemlidir.
Nafaka artırımı ile görevli mahkemeler ise aile mahkemeleri olmaktadır. Eğer nafaka alacaklısının bulunduğu bölgede aile mahkemesi bulunmuyor ise o zaman asliye hukuk mahkemeleri nafaka artırımı davalarında görevli olmaktadır. Nafaka artırımı davasının farklı bir mahkemede açılması durumunda ise dava görevsizlik sebebiyle reddedilecektir.
Nafaka artırımı davasının yer yönünden yetkili mahkemesi ise nafaka borçlusunun yerleşim yeri olmaktadır. Nafaka artırımı davasının başka yerde bulunana bir mahkemede açılması durumunda ise mahkeme yetkisizlik sebebiyle davayı reddedilecektir.
Nafaka Davası Harç ve Vekalet Ücreti
Nafaka artırımı davaları nispi harca tabi olan dava türlerinden birisi olmaktadır. Bu sebeple de davanın açıldığı miktara göre harç ödemeleri değişiklik göstermektedir. Nafaka artırımı davalarının bu özelliği sebebi ile de net bir harç bilgisi vermek mümkün değildir.
Nafaka Artırımı Davasına Karşı Dava Açılması
Karşı dava davacı tarafın kendi haklarını korumak amacıyla açmış olduğu davalara verilen isim olmaktadır. karşı davalar asıl davalar ile birlikte görülmektedir.
Karşı davanın açılabilmesi için öncelikle nafaka alacaklısının nafaka artırımı talebi ile aile mahkemesine başvurması gerekmektedir. Daha sonrasında nafaka yükümlüsüne dava tebligatı gönderilecektir. Yasal süre içerisinde nafaka yükümlüsünün cevap dilekçesini mahkemeye ilemesi gerekmektedir. Nafaka yükümlüsü tarafından hazırlanan cevap dilekçesinde nafaka artırımına itiraz etmek, nafakanın azaltılmasını ya da nafakanın iptal edilmesini talep edebilir. Hazırlamış olduğu bu dilekçede iddialarını kanıtlayacak delillere yer vermesi gerekmektedir.-
Diğer bir yandan kendisine nafaka artırımı davası açılan davalı ayrı bir dilekçe ile de karşı dava açabilir. Ancak ayrıca açılacak olan bu davanın da nafaka artırımı davasının tebligatından sonraki yasal süre içerisinde açılması gerekmektedir.
Karşı davanın açılması durumunda nafaka yükümlüsünün mahkem harçlarını ve giderlerini yatırmakla yükümlü olacaktır. Kanun tarafından belirtilen süre içerisinde harçların ve giderlerin yatırılmaması ya da dilekçenin verilmemesi durumunda ise hakim eksiklerin giderilmesinden sonra ayrı bir mahkemeye görülmesine karar verebilir.
Nafaka Artırımı Davası Ne Kadar Sürer?
Nafaka artırım davalarının yargılama sistemleri basit yargılamalar içerisinde yer aldığı için kısa sürede karara bağlanırlar. Basit usül oldukları için dilekçe aşamasında sadece dava dilekçesi ve cevap dilekçesi yer almaktadır.
Nafaka artırımı davalarının kısa sürebilmesi için dilekçelerin eklerinde yer alan delillerin dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekir. Ekte yer alan delillerin iddiaları açık bir şekilde kanıtlaması gerekmektedir. Bunun yanında sunulan delillerin hangi vaka ile ilgili olduğuna ve ve ilgili yerler ile ilgili müzakere yazılması gerektiğinin de yer alması gerekmektedir.
Nafaka artırımı davalarında iddia ve savunma genişletme yasağı bulunmaktadır. Bu yasak ise davalı tarafın cevap dilekçesini vermesi ile başlamaktadır.
Dilekçeler aşamasının tamamlanmasının ardından mahkeme duruşma gününe karar verebileceği gibi sadece dosya üzerinden de karara varabilir. Mahkemenin duruşmaya karar vermesi durumunda basit usul ile yargılama yapıldığından dolayı en fazla 2 duruşmanın yapılmasına karar verilecektir. Ayrıca iki duruşmanın arasının ise en fazla 1 ay olması gerekmektedir. Bu sebeple de boşanma davalarından çok daha kısa süre içerisinde sonuca bağlanmaktadır.
Nafaka Artırımı Davalarında TEFE, ÜFE Hesaplanması
Nafaka artırımı davalarında mahkeme nafakanın ne kadar artırılacağına karar verirken nafaka yükümlüsünün ve nafaka alacaklısının ekonomik durumlarını göz önüne alarak karar vermektedir. Ancak söz konusu iştirak nafakası olduğunda önemli olan çocukların okul, sağlık ve bakım giderlerinin miktarı olacaktır. Bu sebeple de nafaka artırımına karar verilirken tarafların ekonomik durumlarından önce çocuğun ihtiyaçları göz önüne alınacaktır.
Nafaka artırımı davalarında artırım oranı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE ve TÜFE oranları göz önüne de alınmaktadır. Bu sayede hem nafaka alacaklısı hem de nafaka yükümlüsü için adil olan bir oran belirlenmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Nafaka artırımı davası 1 yıl dolmadan alınabilir mi?
Nafaka artırımı davasının açılabilmesi için yasada herhangi bir süre bulunmamaktadır. Bu sebeple de nafaka artırımı davasının açılabilmesi için dava şartlarını yerine gelmesi yeterli olmaktadır. Bu sebeple de nafaka alacaklısı olan eş şartların sağlanması durumunda nafaka artırımı talebinde bulunacaktır.
Nafaka artırım davası istinaf sınırı nedir?
Nafaka artırımı için istinafa gidilebilmesi için yıllık nafaka tutarının o yıl için belirlenen sınırın üzerinde olması gerekmektedir.
Nafaka artırım davasında tanık olur mu?
Nafaka artırımı davalarında yazılı ya da görsel delillerin yeterli olmadığı alanlarda tanık ifadelerine de başvurulmaktadır.
Nafaka artırımı davalarında vekalet ücreti ne kadardır?
Her yıl düzenli olarak Türkiye Barolar Birliği açılan davalara göre asgari vekalet ücretlerini belirlemektedir. Bu tarifede yer alan ücretin altında vekalet ücreti alınmamaktadır.
Hukuki Konularda Danışmak İçin Bize Ulaşın
Merak ettiğiniz hukuki durumlarla ilgili bize ulaşabilirsiniz.